Assembly Programlama Dili

Assembly Programlama Dili

Assembly dili alt seviye bir programlama dilidir ve karmaşık programlar yazmak için kullanılır. Assembly insanlar tarafından anlaşılması zor olan makina dilinin sayısal ifadelerini, daha kolay anlaşılır ve programlanabilir olan alfabetik ifadelerle değiştirip alt seviyede programlama için bir ortam oluşturur.

Assembly dil programları, genellikle platformdan bağımsız olan üst seviyeli programlama dillerinin aksine bir hedef bilgisayar mimarisine sıkı sıkıya bağlıdır.Assembly kullanmanın amacı, ilk bilgisayarlarda yazılan programların daha az hata içermesi ve daha az zaman almasını sağlamaktır.

Assembler, assembly dilini makina koduna çeviren programlardır ve assembler'ı derleyiciden ayıran en önemli özellik bire bir dönüşüm yapmasıdır.

Bir zamanlar programlamada çok fazla kullanılmakta olan assembly dili günümüzde daha az kullanım alanına sahiptir. Öncelikle doğrudan donanım manipülasyonunun veya anormal performans hususları söz konusu olduğu zaman bu dil kullanılmaktadır. Tipik uygulamaları cihaz sürücüleri, alt seviyeli dahili (embedded) sistemleri ve gerçek zaman uygulamalarıdır.


Yorumlar

Popüler Yayınlar